Útulok pre matky s deťmi prijme prvých nájomníkov

25.11.2008 Snina

Snina 25. novembra (TASR) - Územný spolok Slovenského Červeného kríža (ÚzS SČK) v Snine pripravil pre osamelé matky s deťmi krásny vianočný darček. V týchto dňoch ukončil projekt Modernizácie a rekonštrukcie Útulku ...
Už v stredu 26. novembra prijme zrekonštruovaný objekt prvých 11 nájomníkov. Medzi prvými obyvateľmi budú tri matky spolu s ôsmimi deťmi. Dve neúplné rodinky pochádzajú z obce Cigeľka z Bardejovského okresu a jedna zo Sniny. \"Záujemcov je veľa, sú však aj z Košického kraja a keďže nás dotuje Prešovský samosprávny kraj, musíme celú záležitosť prerokovať práve s jeho vedením, \" uviedla dnes pre TASR riaditeľka ÚzS SČK Anna Pavlíková.
Na uskutočnenie zámeru získal ÚzS takmer 13 miliónov korún (431.520 eur). \"Zámerom projektu bola rozsiahla rekonštrukcia budovy už existujúcich priestorov prízemia aj prvého poschodia a nadstavby Domu červeného kríža, kde sa v podkroví vytvorilo 14 nových izieb pre spomínané matky s deťmi, \" doplnila Pavlíková. Dodala, že realizáciou projektu tak vznikli vhodné a kvalitné podmienky pre matky a ich ratolesti, ktoré sa ocitli v nepriaznivej situácii a uprednostnia pobyt s dieťaťom v útulku namiesto jeho umiestnenia v detskom domove.
V prestavanom objekte je k dispozícii sedem dvojposteľových a rovnaké množstvo trojposteľových izieb. Budúcim nájomníkom sú k dispozícii samostatné kuchynky, sociálne zariadenia s práčovňou a spoločenská miestnosť.
V rámci rekonštrukcie objektu došlo k výmene strešnej krytiny, okien, dverí, sanitárnych zariadení, vykurovacích telies, elektroinštalácie, svietidiel, k zatepleniu stavby a vytvoril sa solárny systém na ohrev vody a systém na zber úžitkovej vody s cieľom zníženia prevádzkových nákladov.
Projekt podporil Finančný mechanizmus Európskeho hospodárskeho priestoru (42,5 percenta) a Nórsky finančný mechanizmus (42,5 percenta). Zvyšnými 15 percentami prispel k vyfinancovaniu zámeru štátny rozpočet.
 

Vyberte región